Naaiatelier voor vluchtelingenvrouwen

Sinds september 2017 is er wekelijks op woensdagmiddag het naaiatelier in de Meerpaal in Ede.  Het doel is om op een kleinschalige en persoonlijke manier vrouwen met een migratie achtergrond te laten groeien in hun zelfvertrouwen en vrouw zijn.

Er komen acht tot tien vrouwen bij elkaar om eigen kleding te leren naaien en met elkaar in gesprek te gaan.  Het naaiatelier is heel belangrijk voor de vrouwen, het contact onderling, de goede gesprekken, het plezier met elkaar en ontdekken van talenten zijn van onschatbare waarde. 

Naast de wekelijkse middag in de Meerpaal worden de vrouwen gestimuleerd om mee te doen aan activiteiten op een andere locatie. Twee keer per jaar wordt er met elkaar op de markt stof gekocht en ergens koffie gedronken.

In oktober 2019 is er een eerste succesvol benefiet diner georganiseerd. Vrouwen van het atelier verzorgen een culturele maaltijd bij een van de Soroptimisten thuis. De opbrengst van dit diner komt in zijn geheel ten goede aan het naaiatelier. Door te koken voor anderen groeien de vrouwen in hun zelfvertrouwen en dragen ze zelf bij aan het in standhouden van het atelier.

Drie vrouwen van het atelier nemen deel aan het project Cook van de gemeente Ede.  De vrouwen koken in de Meerpaal voor bedrijven en instanties en delen daardoor onbetaald mee in het project Cook dat hen begeleid naar betaalde of onbetaalde activiteiten in onze samenleving.

Het naaiatelier wordt begeleid door Karin van Klaveren (coupeuse en vrijwilliger in de Meerpaal) en leden van de club.

 

Goede verhalen openen het venster op de wereld en zijn bewoners, dat het logo van My Book Buddy zo mooi verbeeldt. Het goed en met plezier kunnen lezen, is een basisvaardigheid die kinderen verder brengt op school. Het brengt hen ook verder in het leven, omdat een opleiding de kansen vergroot op het krijgen een goede baan. De boeken vol informatie verbreden de kennis. Daarnaast is lezen een vorm van ontspanning in een omgeving die voor veel kinderen sober is en vol zorgen.

My Book Buddy hecht eraan de lokale bevolking te laten participeren en haar economie te stimuleren. De boekenkasten worden lokaal gefabriceerd, boeken en tasjes lokaal ingekocht.

My Book Buddy sluit aan bij de Sustainable Development Goals van de VN die bestrijding van armoede en kwaliteit van onderwijs als doelen onderschrijft.

My Book Buddy ondersteunt projecten eenmalig, vanaf de start moet duidelijk zijn dat de scholen en de ouders zelf verantwoordelijkheid nemen voor continuïteit en duurzaamheid.

Het Bestuur, de medewerkers en reisgenoten van My Book Buddy zijn betrokken en bewogen vrijwilligers. De kernwaarden van My Book Buddy geven betekenis aan ons dagelijks denken en handelen en zijn leidend: kindvriendelijk, deskundig, met impact, relevant, eenvoudig.

My Book Buddy laat kinderen lezen! (2017-2020)

 

‘Ik ga thuis wonen in het Mooi Leven Huis’! Dat is het thema van een huis in Bennekom, wat op dit moment aan de Langhoven gebouwd wordt. Voor 27 mensen met een beperking. Een uniek huis, op een fijne locatie, in een mooi dorp: het Mooi Leven Huis Bennekom. Het Mooi Leven concept is een nieuw woonconcept in Nederland voor mensen met een verstandelijke of meervoudige beperking. Bewoners kunnen samen met hun familie, professionele begeleiders en vrijwilligers invulling geven aan het leven zoals zij dat zelf willen. Waarbij het gezin het uitgangspunt is. Een thuis voor iedereen, voor de ouder, de broers en zussen, de bewoner, de professional en de vrijwilliger. Geen dwingend zorgsysteem, maar samen werken aan Mooi Leven. Belangrijk voor de bewoners is: ‘Mogen zijn wie je bent’, ‘Kunnen doen waarvan je geniet en met wie je dat wilt’, ‘Gelijk zijn aan elkaar ook al is iedereen anders’, ‘Eigen grenzen mogen aangeven en ‘Verbinding zoeken met elkaar’. De bouw van dit prachtige pand is in februari 2019 gestart. Het is de bedoeling dat de bewoners in mei/juni 2020 de woning in gebruik gaan nemen. De soroptimisten leveren een bijdrage aan een (mobiele) snoezelbadkamer. 

 

 

Uw donatie helpt ons, als Soroptimist Cub Bennekom & Beekdal, om deze mooie projecten te ondersteunen. 

Het Mooi Leven Huis (2019-2020)

 

Stichting Kinderen Karuna Jabalpur ( SKKJ) 2017-2019

In Karuna Jabalpur wonen kinderen, die afgestaan zijn voor adoptie, maar door omstandigheden niet geadopteerd konden worden. Indiase kinderen worden in India zelf geadopteerd. Kinderen met een beperking worden in de Indiase maatschappij helaas nog niet geaccepteerd en daarom ook niet geadopteerd. Deze kinderen worden in Jabalpur opgevangen. Dit huis heet ‘Karuna’ wat ‘zorg met compassie’ betekent. 

 

SKKJ heeft ook een speciaal scholingsfonds ingesteld om de scholing van vijf gezonde meisjes in Karuna te kunnen financieren. Deze meisjes wonen in Karuna, omdat zij niet zijn geadopteerd en er inmiddels te oud voor zijn. Gelukkig hebben ze nu een pleegmoeder en vormen ze samen met haar een gezin. De meisjes volgen een opleiding en die kost veel geld.

 

Omdat de school waarop de kinderen zaten voor de zomer (van 2018) werd opgeheven, is er naar een andere school gezocht. Die school is gevonden, maar de kosten daarvan zijn hoger dan die van de opgeheven school. Met de lezing van Lilianne Ploumen en de veiling hopen wij, Soroptimistclub Bennekom & Beekdat zoveel mogelijk binnen te halen voor SKKJ

 

School For Justice (2017-2019)

Naar schatting worden er wereldwijd meer dan 2 miljoen kinderen uitgebuit in de gedwongen prostitutie. De beste kans om het systeem aan te pakken is van binnenuit.

Met School for Justice wordt de straffeloosheid in eigen land aangepakt. Het programma geeft meisjes die bevrijd zijn uit kinderprostitutie de kans om te gaan studeren en als advocaat, journalist, juridisch ondersteunend medewerker, maatschappelijk werker of politieagent samen de straffeloosheid in eigen land aan te pakken: ‘Educate to lead, to change the system!

School for Justice is een initiatief van ‘Free a girl dat vanuit ‘de landelijke Unie  Soroptimistclubs.

 

India heeft de meeste minderjarige meisjes in de gedwongen prostitutie ter wereld. Naar schatting zijn er in India 1,2 miljoen slachtoffers van kinderprostitutie. Soroptimistclub Bennekom&Beekdal heeft School For Justice finnacieel ondersteunt via de veiling opbrengst