Webinar “Impact Corona op vrouwen”

Soroptimistclub Bennekom en Beekdal organiseert op donderdag 18 juni om 20.15 uur een webinar over de impact van Corona op de positie van vrouwen. De kosten van deelname zijn  5 euro.

 

We zien wereldwijd maar ook in Nederland dat de pandemie een enorme impact heeft op de positie van vrouwen. De COVID-19 pandemie raakt alle aspecten van de samenleving, direct en indirect. Veel debatten en initiatieven gaan over hoe te reageren op de pandemie zodat we er sterker uitkomen. Onze uitdaging is hoe we er voor zorgen dat vrouwenrechten en gender gelijkheid hierbij niet vergeten worden. Wat kunnen we doen?

 

Anika Snel en Koos Kingma zullen ons meenemen in hun analyse. Anika Snel werkt bij Wo=men Dutch Gender Platform, het landelijk platform voor gendergelijkheid. Zij zal ons onder de titel  "Gendergelijkheid en vrouwenrechten: een recht en geen luxe" het beeld schetsen van de effecten van de coronacrisis op de positie van vrouwen.  Ons eigen clublid Koos Kingma, geeft ons onder de titel ‘Vrouwenrechten, COVID-19 en de toekomst’ een aantal inzichten mee die we als vrouwen kunnen hanteren bij het richten van onze steun aan vrouwen in onze omgeving of wereldwijd.  

 

De inkomsten van het webinar  komen  ten goede van onze goede doelen; het ‘Mooi Leven Huis’ in Bennekom en het ‘My Book Buddy’ project voor een basisschool in Nairobi in Kenia.

Aanmelden voor het webinar kan via het invullen van het webformulier op onze contact pagina. U ontvangt dan binnen enkele dagen een mail met de bevestiging en het betaalverzoek.  

 
 

Vrouwen en Vrijheid 8 maart 2020

Op zondag 8 maart hebben we een filmavond in Heerenstraattheater in Wageningen georganiseerd met daarin de voorpremière van de  prachtige film 'Woman'.

De film "woman' is een indrukwekkend portret met een wereldwijde scope over wat het betekent om vrouw te zijn in alle aspecten en kijkt bewonderd naar alle vrouwen die elk op hun eigen manier, zichzelf doen gelden en vechten tegen stereotypes. Sommige zijn niet meer bang om zich te begeven op plaatsen voorbehouden aan mannen, worden soldaten, politica, boksers en visservrouwen. Meer en meer weigeren vrouwen te voldoen aan de modellen die men hen op wil dringen. Zij veranderen hun eigen leven en het leven van hun families, buren, dorpen en landen. Deze vrouwen maken de weg vrij en initiëren verandering. Bovenal, echter, is Woman een bericht van liefde en hoop voor alle vrouwen van de wereld, een poging hun leven te begrijpen en om te onderzoeken hoever ze zijn gekomen en welke weg er nog afgelegd moet worden. Met andere woorden: Hoe komen we daar?

Het event was in samenwerking met onze zusterclub  Soroptimisten Wageningen opgezet. Zij organiseerden voorafgaand inspirerende  vrijheidslezingen van Lara de Brito (wethouder Wageningen) en Shirin Musa (Directeur femmes for Freedom) in de BBLTHK in Wageningen. Zowel de lezingen als de film zijn goed bezocht. De lezingen en de verhalen waren prachtig..  De film was indrukwekkend;  er werd in de zalen gegniffeld, instemmend geknikt en gelachen, maar ook was men af en toe boos, verdrietig of gechoqueerd.  Mede door alle hapjes gemaakt door de clubleden, was het een heel geslaagd event. Dankzij de vele bezoekers, sponsoring en giften hebben we ruim 2000€ opgehaald die ten goede komen aan onze 2 doelen van dit jaar:  My Book Buddy & Mooi Leven Huis Bennekom. 

Orange the World, 25 november 2019

Van 25 november tot 10 december kleurden in alle werkgebieden van de WERVB clubs een gebouw oranje! Een mooie resultaat waar we als WERVB clubs ons gezamenlijk voor hebben ingezet. Geweld tegen vrouwen moet stoppen! Dat is de boodschap van deze internationale campagne.
 
Aftrap
Op 25 november organiseerden we in de WERVB de aftrap van deze campagne. Daarbij werd o.a. een gedicht van Larissa Verhoeff voorgelezen. In Bennekom kwam Larissa bij de RK kerk zelf het gedicht voorlezen. Ook de Dorpsraad en de RK kerk was in Bennekom bij de aftrap aanwezig. In Renkum werd het gedicht gelezen door Lia en werd de aftrap verder gedaan door de wethouder.
 
Aandacht in lokale media
De actie heeft in diverse regionale bladen aandacht gekregen. Zo stond er een mooi artikel in de Rijnpost, Ede Stad een column in het Bennekoms Nieuwsblad en op de gemeentepagina van Stad Wageningen. Ook landelijke media is aandacht besteed aan de campagne. Zo hoorde ik bijvoorbeeld een mooi interview op radio1 met Marije Cornelissen (directeur UN Women Nederland) .
 
Nederland kleurt 
In Nederland wordt de campagne ondersteunt door 7 provincies en maar liefst 132 woonplaatsen. Hoeveel verlichte gebouwen dat zijn? Geen idee. Wij hadden er als WERVB dit jaar 6, in 2020 gaan we uiteraard voor meer!

 

Veiling ‘Krijg de Klere’ in Cultura was groot succes!

Op maandag 17 juni 2019 organiseerde onze club Bennekom & Beekdal een veiling van kleding en spullen van bekende Nederlanders. In totaal zijn er meer dan 60 items geveild. Een jaar lang hebben de leden van onze club zich ingezet om van alles te verzamelen.

Dat ging niet altijd even gemakkelijk. Zo moest voor het pak van Matthijs van Nieuwkerk twee keer een uitzending bezocht worden van DWDD.

 

Youp van ’t Hek stuurde naast een hoed ook een heel leuk filmpje mee ter ondersteuning van de veiling, waar wij meteen reclame mee konden maken. De veilingmeester, Albert Keddeman vond de hoed zo geestig, dat hij die graag even opzette tijdens het veilen.

 

Karin Bloemen, Andre van Duin, Reinier van den Berg en nog vele anderen gaven colliers, t-shirts of pakken. Diverse Tweede Kamerleden lieten zich ook niet onbetuigd. Zo doneerde Pia Dijkstra en Kathalijne Buitenweg prachtige sjaals en bood Madeleine van Toorenburg een rondleiding met lunch aan.

 

De sport-, kunst- en muziekwereld, ze waren allemaal vertegenwoordigd:  

Evert ten Napel gaf zijn koptelefoon en een voetbal met handtekening en Kees van Wonderen zorgde voor een shirt van het Nederlands elftal met de handtekeningen van het huidige team. ABN-AMRO doneerde maar liefst 12 grafieken van bekende Nederlandse kunstenaars en een voetbalclinic door de Ajaxvrouwen met diner op het Ajaxterrein. Deze voetbalclinic werd het ‘topstuk’ van de avond.

 

De beroemde ukele die we veilden kregen we van Brigitte Kaandorp en Pauline Bakker gaf een prachtig schilderij van haar hand. Schrijvers zoals Jan Siebelink en Hans Dorresteijn stelden gesigneerde boeken ter beschikking. Claudia de Breij schonk meteen drie van haar nieuwe cd’s en Joris Luyendijk was zelfs bereid zijn lievelings-cd uit Egypte mee te nemen.

Wat geweldig dat zoveel bekende Nederlanders onze actie wilden ondersteunen!

 

In de zaal waren nog wel wat stoelen vrij, maar dat kon de pret niet drukken. Van het begin tot einde wist Keddeman het publiek te vermaken met zijn gevatte toelichtingen, en de spullen voor heel goede prijzen te verkopen. De uiteindelijke opbrengst van de veiling was bijna €7000,00. De helft hiervan ging naar Stichting Kinderen Karuna Jabalpur in India, waarmee  vijf weesmeisjes werden gesteund die van giften afhankelijk zijn voor hun onderwijs. De andere helft ging naar School voor Justice. Deze stichting geeft meisjes die bevrijd zijn uit gedwongen prostitutie een juridische opleiding om het wijdverspreide onrecht dat zij aan den lijve hebben ondervonden later effectief te kunnen bestrijden.

 

Wij kijken met een goed gevoel terug op deze avond en hopen volgend jaar in september in Cultura nog zo’n klapper te maken!

 

Foto: Albert Keddeman, veilingmeester Derksen Veilingen (Bron: lid B&B)