Vrouwen en Vrijheid 8 maart 2020

Op zondag 8 maart organiseren we vanaf 15.30 uur een prachtige filmavond in Heerenstraattheater in Wageningen. 

De film ‘Woman’ is tot stand gekomen vanuit de wens om de wereld te zien door de ogen van vrouwen. Toen kwamen vele vragen op. Wat zijn de verschillende fases die een vrouw doorloopt van klein meisje tot een 80-jarige oma? Wat zijn haar dromen en gedachten, haar grootste angsten en littekens? Wat verwacht ze van het leven, de maatschappij, mannen? Hoe staat een vrouw ten opzicht van haar lichaam en verleiding? Welke rol speelt uiterlijk en schoonheid in haar leven? Hoe verandert het moederschap haar leven? Wat weten van vrouwenlust en wensen en waarom vinden sommige culturen dit beangstigend?   Zwak, stom, praatgraag, jaloers, frivool en hysterisch of juist delicaat, lief, zorgzaam, bescheiden: allemaal zogenaamde eigenschappen van de vrouwelijke ‘natuur’. Maar is dat echt zo?

De film Woman kijkt bewonderd naar al deze vrouwen die, elk op hun eigen manier, zichzelf doen gelden en vechten tegen stereotypes. Sommige zijn niet meer bang om zich te begeven op plaatsen voorbehouden aan mannen, worden soldaten, politica, boksers en visservrouwen. Meer en meer weigeren vrouwen te voldoen aan de modellen die men hen op wil dringen. Zij veranderen hun eigen leven en het leven van hun families, buren, dorpen en landen. Deze vrouwen maken de weg vrij en initiëren verandering. Bovenal, echter, is Woman een bericht van liefde en hoop voor alle vrouwen van de wereld, een poging hun leven te begrijpen en om te onderzoeken hoever ze zijn gekomen en welke weg er nog afgelegd moet worden. Met andere woorden: Hoe komen we daar?

The position of women within a country is one of the best indicators of how healthy it is as a society. In broader terms, it might also be the most fitting symbol of humans’ capacity to achieve incredible progress in a very short space of time and of our propensity to equally rapid regression”

Ons programma in Heerenstraattheater, Wageningen

Adres: Molenstraat 1 b, Wageningen. Zie www.heerenstraattheater.nl voor routebeschrijving.

VIP-arrangement in bovenzaal Heerenstraat (zaal 3, steile trap naar boven) met loungestoelen en loveseats. Beperkt aantal plekken, dus reageer snel, want op = op.

15.30 – Ontvangst VIP met welkomstdrankje

15.45 – Film “WOMAN” in bovenzaal met loungestoelen/loveseats

  met korte pauze, drankje (bv prosecco) en hapjes

18.00 – Einde film en gelegenheid voor een napraat.

 

Normaal-arrangement

16:00 - Ontvangst met welkomstdrankje

16:15 – Film “WOMAN” met korte pauze met hapjes en een drankje

18.20 – Einde film en gelegenheid voor een napraat

De film kost € 20,- per persoon, inclusief welkomstdrankje en een drankje en hapje in de pauze. Er zijn enkele kaarten voor een VIP-arrangement voor € 30- per persoon, inclusief een luxe stoel (o.a.loveseat), welkomstdrankje en drankje en hapjes in de bovenzaal van het Heerenstraattheater. Reageer snel, want op = op.

Toegangskaarten zijn verkrijgbaar via www.heerenstraattheater/soroptimisten

 

In de middag organiseren Soroptimisten Wageningen vanaf 12.30 uur een inspirerende middag met vrijheidslezingen in de BBLTHK : Programma Vrijheidslezingen van onze zusterclub Wageningen

Vrouwen & Vrijheid BBLTHK, stationsstraat 2 van 12.30 tot 16.00 uur een inspirerende middag met twee vrijheidslezingen van Lara de Brito (wethouder Wageningen) en  Shirin Musa (Directeur femmes for Freedom) in de BBLTHK in Wageningen.

Inclusief internationale hapjes en verhalen van de vrouwen die ze hebben gemaakt over vrijheid en cultuur. Inclusief documentaire “Blik op Vrijheid” en inclusief Fun Photobooth !

Kosten 15,-- inclusief drankje en hapje. Kaarten kan je verkrijgen bij de BBLTHK of via www.BBLTHK.nl. Opbrengsten gaan naar Orange the World.

TIP: wees een buddy en nodig een internationale vriendin uit om mee te gaan !

 

Combitickets

Het is mogelijk om een combiticket te kopen voor het beiden activiteiten (vrijheidslezing en Normaal arrangement). Dan krijgt u € 5,- korting per persoon, dus € 30,- per persoon. Deze tickets zijn ook te verkrijgen bij www.heerenstraattheater/soroptimisten

Opbrengst film gaat naar: My Book Buddy & Mooi Leven Huis Bennekom

My Book Buddy

Het doel van My Book Buddy is het vergroten van leesvaardigheid bij kinderen in ontwikkelingslanden door het beschikbaar stellen van leesboeken. Kinderen van de groepen 1 t/m 8 ontvangen een rugzak om boeken mee naar huis te nemen. De peuters en kleuters lezen op school, leerkrachten lezen hen voor. De lokale werkgelegenheid wordt gestimuleerd door de boekenkasten- en tassen ter plaatse te produceren. Boeken worden in het land zelf aangeschaft. Leerkrachten krijgen een training in het opzetten van het uitleensysteem. Door het beschikbaar stellen van het MBB-bibliotheek-systeem aan de school, draagt uw bijdrage bij aan de lees- infrastructuur en cultuur en biedt u daarmee deze schoolgaande jeugd gelegenheid om hun blikveld op de wereld te vergroten. Want: LEZEN LOONT EEN LEVEN LANG . Uw bijdrage komt ten goede voor de investering van de boekenkasten, de rugzakjes, de boeken, de leenkaarten, de handboeken, de MBB-vlag en het overig materiaal voor een school in Kenia.

 

Mooi Leven Huis

‘Ik ga thuis wonen in het Mooi Leven Huis’! Dat is het thema van een huis in Bennekom, wat op dit moment aan de Langhoven gebouwd wordt. Voor 27 mensen met een beperking. Een uniek huis, op een fijne locatie, in een mooi dorp: het Mooi Leven Huis Bennekom. Het Mooi Leven concept is een nieuw woonconcept in Nederland voor mensen met een verstandelijke of meervoudige beperking. Bewoners kunnen samen met hun familie, professionele begeleiders en vrijwilligers invulling geven aan het leven zoals zij dat zelf willen. Waarbij het gezin het uitgangspunt is. Een thuis voor iedereen, voor de ouder, de broers en zussen, de bewoner, de professional en de vrijwilliger. Geen dwingend zorgsysteem, maar samen werken aan Mooi Leven. Belangrijk voor de bewoners is: ‘Mogen zijn wie je bent’, ‘Kunnen doen waarvan je geniet en met wie je dat wilt’, ‘Gelijk zijn aan elkaar ook al is iedereen anders’, ‘Eigen grenzen mogen aangeven en ‘Verbinding zoeken met elkaar’. De bouw van dit prachtige pand is in februari 2019 gestart. Het is de bedoeling dat de bewoners in mei/juni 2020 de woning in gebruik gaan nemen. De film levert een bijdrage aan een (mobiele) snoezelbadkamer.

Uw donatie helpt ons, als Soroptimist Cub Bennekom & Beekdal, om deze mooie projecten te ondersteunen.

Niet naar de film?

Je kunt onze projecten ook op een andere wijze steunen, door een bedrag over te maken naar ons rekeningnummer, IBAN: NL26 RABO 0322 3692 90 t.n.v. Soroptimist International Club Bennekom Beekdal tnv goede doelen.

 

Orange the World, 25 november 2019

Van 25 november tot 10 december kleurden in alle werkgebieden van de WERVB clubs een gebouw oranje! Een mooie resultaat waar we als WERVB clubs ons gezamenlijk voor hebben ingezet. Geweld tegen vrouwen moet stoppen! Dat is de boodschap van deze internationale campagne.
 
Aftrap
Op 25 november organiseerden we in de WERVB de aftrap van deze campagne. Daarbij werd o.a. een gedicht van Larissa Verhoeff voorgelezen. In Bennekom kwam Larissa bij de RK kerk zelf het gedicht voorlezen. Ook de Dorpsraad en de RK kerk was in Bennekom bij de aftrap aanwezig. In Renkum werd het gedicht gelezen door Lia en werd de aftrap verder gedaan door de wethouder.
 
Aandacht in lokale media
De actie heeft in diverse regionale bladen aandacht gekregen. Zo stond er een mooi artikel in de Rijnpost, Ede Stad een column in het Bennekoms Nieuwsblad en op de gemeentepagina van Stad Wageningen. Ook landelijke media is aandacht besteed aan de campagne. Zo hoorde ik bijvoorbeeld een mooi interview op radio1 met Marije Cornelissen (directeur UN Women Nederland) .
 
Nederland kleurt 
In Nederland wordt de campagne ondersteunt door 7 provincies en maar liefst 132 woonplaatsen. Hoeveel verlichte gebouwen dat zijn? Geen idee. Wij hadden er als WERVB dit jaar 6, in 2020 gaan we uiteraard voor meer!

 

Veiling ‘Krijg de Klere’ in Cultura was groot succes!

Op maandag 17 juni 2019 organiseerde onze club Bennekom & Beekdal een veiling van kleding en spullen van bekende Nederlanders. In totaal zijn er meer dan 60 items geveild. Een jaar lang hebben de leden van onze club zich ingezet om van alles te verzamelen.

Dat ging niet altijd even gemakkelijk. Zo moest voor het pak van Matthijs van Nieuwkerk twee keer een uitzending bezocht worden van DWDD.

 

Youp van ’t Hek stuurde naast een hoed ook een heel leuk filmpje mee ter ondersteuning van de veiling, waar wij meteen reclame mee konden maken. De veilingmeester, Albert Keddeman vond de hoed zo geestig, dat hij die graag even opzette tijdens het veilen.

 

Karin Bloemen, Andre van Duin, Reinier van den Berg en nog vele anderen gaven colliers, t-shirts of pakken. Diverse Tweede Kamerleden lieten zich ook niet onbetuigd. Zo doneerde Pia Dijkstra en Kathalijne Buitenweg prachtige sjaals en bood Madeleine van Toorenburg een rondleiding met lunch aan.

 

De sport-, kunst- en muziekwereld, ze waren allemaal vertegenwoordigd:  

Evert ten Napel gaf zijn koptelefoon en een voetbal met handtekening en Kees van Wonderen zorgde voor een shirt van het Nederlands elftal met de handtekeningen van het huidige team. ABN-AMRO doneerde maar liefst 12 grafieken van bekende Nederlandse kunstenaars en een voetbalclinic door de Ajaxvrouwen met diner op het Ajaxterrein. Deze voetbalclinic werd het ‘topstuk’ van de avond.

 

De beroemde ukele die we veilden kregen we van Brigitte Kaandorp en Pauline Bakker gaf een prachtig schilderij van haar hand. Schrijvers zoals Jan Siebelink en Hans Dorresteijn stelden gesigneerde boeken ter beschikking. Claudia de Breij schonk meteen drie van haar nieuwe cd’s en Joris Luyendijk was zelfs bereid zijn lievelings-cd uit Egypte mee te nemen.

Wat geweldig dat zoveel bekende Nederlanders onze actie wilden ondersteunen!

 

In de zaal waren nog wel wat stoelen vrij, maar dat kon de pret niet drukken. Van het begin tot einde wist Keddeman het publiek te vermaken met zijn gevatte toelichtingen, en de spullen voor heel goede prijzen te verkopen. De uiteindelijke opbrengst van de veiling was bijna €7000,00. De helft hiervan ging naar Stichting Kinderen Karuna Jabalpur in India, waarmee  vijf weesmeisjes werden gesteund die van giften afhankelijk zijn voor hun onderwijs. De andere helft ging naar School voor Justice. Deze stichting geeft meisjes die bevrijd zijn uit gedwongen prostitutie een juridische opleiding om het wijdverspreide onrecht dat zij aan den lijve hebben ondervonden later effectief te kunnen bestrijden.

 

Wij kijken met een goed gevoel terug op deze avond en hopen volgend jaar in september in Cultura nog zo’n klapper te maken!

 

Foto: Albert Keddeman, veilingmeester Derksen Veilingen (Bron: lid B&B)